2012. április 3.

Tejfölös süllő zöldségágyon

Mindenünk a hal. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy évről évre rendesen ritkítjuk Magyarország vizeinek halállományát. Jó, mióta megvannak a gyerekek, már kevésbé vagyunk fanatikusak, de azért még mindig akadnak szép példányok a horgainkon. Szeretjük a Tisza-tavat, a Bodrogot, a Köröst, a ráckevei Duna-ágat és persze minden vizet, amiben hal terem.
Egyik nagy kedvencünk a süllő, amit azért is szeretek, mert a húsa szaftos, nincs benne túl sok szálka és egyszerűen el lehet készíteni.

Hozzávalók 4 személyre:
2 szép süllő
20 gerezd fokhagyma
20 kocka zsírszalonna
2 dl tejföl
baconszalonna
zöldségek dögivel : sárgarépa, fehérrépa, zeller, csicsóka/krumpli, vörös- és lilahagyma, fokhagyma,kelbimbó




A süllőket megtisztítom, kibelezem, de ha olyan szerencsés vagy, hogy a halasnál konyhakész süllőt kaptál, akkor csak át kell kapargatni egy késsel. Aztán mindkét oldalán 10-10 bemetszést ejtek egy éles késsel (azaz beirdalom) és alaposan besózom úgy, hogy a résekbe is belemasszírozom. Legalább 1 éjszakát hagyom így állni, hogy magába szívja a sót! Másnap aztán mindegyik résbe beletömködök 1-1 gerezd fokhagymát és 1-1 darabka zsírszalonnát. Majd beborítom a süllő hátát baconcsíkokkal.
Aztán, amíg a hal áll még egy kicsit, megpucolom a zöldségeket, ízlés szerint kisebb-nagyobb darabokra vágom és egy tepsi aljára öntöm. Sózom, borsozom, kedvenc fűszerekkel megszórom (én most friss bazsalikomlevelet és apróra vágott medvehagyma levelet aprítottam rá, majd kézzel alaposan összekavartam!)
Aztán a zöldséghalom tetejére apró (mogyorónyi) vajdarabkákat teszek és rá fektetem a két süllőt.
Előmelegített sütőben kb 40 percig párolom alufólia alatt, majd a fóliát levéve a halat megkenem tejföllel és még kb 30 percig sütöm, a végén pedig grillezem, hogy szép színt kapjanak a zöldségek is!

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...