2012. április 19.

Tavaszi rizotto spárgával és medvehagymával

Igen, igen, igen, már megint rizottó! Nem tehetek róla, ezt az ételt egyszerűen nem lehet megunni (eztsohasohanemlehetmegunni:-))) - dúdolhatják sokan a cirka 30 éve fülünkbe mászott és ott is ragadt reklámnótát.
A spárgaszezon elején naná, hogy meg kell csinálnom eme fejedelmi olasz étel spárgás változatát is. (nyugi, a közeledő eperszezon idején nem lesz epres rizottó:-)))
Mivel már túl vagyok a mai vacsorán, elárulom: eszméletlen finom, krémes, édeskésen roppanós lett az eredmény, mindenki csinálja meg, mondhatnám: kötelező tavasszal elkészíteni ezt az étel!

Először is megcsinálom a jó öreg risotto bianco-t, azaz az alaprizottót, de zellergumó helyett a már ITT leírt módon megpucolom a fehér spárgát, majd kb 2 centis darabokra vágva teszem bele:

Íme a recept (melynek atyja Jamie Oliver) 4 személyre:
250 gramm Arborio (vagy bármilyen más rizotto) rizs
1 liter húsleves alaplé (kockából is lehet csinálni, ha sietünk)
2 evőkanál olívaolaj
30 gramm vaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csomag (500 gramm) fehér spárga
1,5 dl száraz fehérbor
70 gramm vaj a pihentetéshez
12 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
kb 10 levél medvehagyma apróra vágva.


A vöröshagymát, fokhagymát és pucolt spárgát apróra vágom (a rügyeket, azaz a spárga csúcsait félreteszem) és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb negyed óra alatt puhára párolom (de semmiképpen nem pirítom).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adom rizst,  amit nagy lángon szépen megkapatok, amíg a rizsszemek elkezdenek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre veszem a lángot, hozzáöntöm a fehérbort és hagyom, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagolom a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergetem, masszírozom a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó. Kb 10 perc után (azaz a főzés félidejénél) hozzáteszem a rügyeket is, hogy azok roppanósak maradjanak, mégis kicsit megfőjenek a rizottó krémes levében.
Kb 20-25 perc alatt "al dente" lesz a rizottó, ekkor elzárom alatta a gázt és hozzáadom a hideg(!!!) 70 gramm vajat és a parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagyom olvadni, majd alaposan összekeverem.


Tálaláskor megszórom az apróra vágott medvehagymával és már fogyasztható is.


Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...