2012. április 26.

Sült kacsacomb hercegnő burgonyával

Tegnap anyósoméktól kapott kacsacombot találtam a mélyhűtőben (amikor a kacsamájat kerestem), úgyhogy kivettem és kiengedtem. Úgy döntöttem finom sült kacsacombot készítek, mert már úgyis régen ettünk. Volt itthon még friss zöld spárga, na meg krumpli és már össze is állt a menü: kacsacomb, sült spárga, hercegnő burgonya és az elmaradhatatlan hollandi mártás.

Hozzávalók a sült kacsacombhoz:
4 kacsacomb
16 gerezd fokhagyma
só, bors
majoranna

A kiengedés után beirdaltam a bőrét, de vigyáztam, hogy ne nagyon érjek húst, ha lehet, csak a bőrét vagdossam be. (na, ez több-kevesebb sikerrel össze is jött). Aztán besóztam, megborsoztam és éles késsel lukakat hasítottam a húsába. A lukakba pedig 1-1 fokhagyma gerezdet nyomkodtam, combonként 3-4 darabot. Majd majorannával fűszereztem és lefektettem őket egy tepsibe, alájuk öntöttem kb fél deci vizet és szorosan letakartam a tepsit alufóliával. Aztán 140 fokos sütőben sütöttem (vagy inkább pároltam) kb másfél órán át, majd levettem róla a fóliát és 220 fokon pirítottam tovább a bőrét, miközben a saját zsírjával folyamatosan locsolgattam!
Természetesen a kisült zsírt eltettem üvegben a hűtőbe, isteni lesz kenyérre kenve!

Hozzávalók a hercegnő burgonyához:
fél kiló burgonya
100 gramm vaj
2 tojás sárgája (a fehérjét le lehet fagyasztani)
só, bors, szerecsendió

A krumplit megpucoltam, összevágtam apró kockákra, majd sós vízben puhára főztem. Amikor kész lett, leöntöttem róla a vizet és hozzákevertem a vajat, miközben krumplinyomóval simára törtem. Amikor kihűlt, hozzákevertem a tojások sárgáját, majd habzsákba töltöttem a krumplikrémet és csinos kis kupacokat nyomtam egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. 220 fokos sütőben kb 30 percig sütöttem, de az utolsó 10 percben már nagyon figyeltem, meg ne égjen a teteje!

Végül elkészítettem a spárgát és a hollandi mártást és tálaltam!

Jó étvágyat hozzá!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...