2012. március 13.

Laskagomba minden mennyiségben

Mint már a Facebookon említettem, egyre több helyen lehet hozzájutni a laskagombához. Én kb 10 éves lehettem, amikor először találkoztam vele nagymamám konyhájában. 2 hatalmas óriáspöffeteg gomba társaságában kapott egy zacskó laskát is a szomszédtól, aki nagy erdei gombász hírében állt. Nagyikám drága megtisztította, bepanírozta és kisütötte ezt az akkoriban igen ritkának számító csemegét, mi meg nagypapámmal élveztük az eredményt!
Na, azt hiszem akkor szerettem bele a gombákba. Mert rájöttem, hogy nem csak az unalmas fehér csiperke létezik, hanem az erdő egész gombakavalkádot tartogat. És milyen finomak is ezek az erdei gombák.
Később megismerkedtem az őzláb gombával, a fantasztikus rókagombával, az érdes tinóruval, a különleges szárított fafülgombával és az isteni vargányával. A piacon egyre többször találkoztam a barna krémgombával (ami a barna csiperke és a vargánya párosításából született és igen ízletes gomba), shitake-val (amit szinte fűszerként használ az ember ára és íze miatt is) és természetesen a laskagombával.

Mivel a laskagomba viszonylag megfizethető áron kapható, így elég sok ember tud hozzájutni nap, mint nap.
Mármint, ha tudja a megfelelő receptet ennek az isteni gombának a megfelelő elkészítéséhez.
Én most 7 féle étel receptjét írom le, természetesen ennél százszor több variáció létezik, ezekkel csak tippeket szeretnék adni, de mindenki legyen kreatív és gondoljatok ki újabbnál újabb laskás finomságokat!

És most következzék pár gondolat a laskagomba tisztításáról, pucolásáról. A laskagomba gyakorlatilag egymás fölött elhelyezkedő gombatelepen él, emiatt igen kevéssé szennyeződik. És mivel a laska is, mint minden gomba, szívja magába a vizet, mint a szivacs, ezért nem szabad víz alatt megmosni, mert ugye teleszívja magát vízzel, amit főzés közben ki is enged, ezért az egész gomba egy vízben tocsogós rettenet lesz. (főleg rántott laska esetében hervasztó az eredmény)
A gombát érdemes a száráról leválasztani - kevés szárat azért nyugodtan rajta lehet hagyni és apróra vágva ugyanúgy hasznosítani pl rántottába, pörköltbe, mint a "leveles" részét.
Ha látunk rajta szennyeződést (földet), akkor egy kis kefével (én pl rendszeresítettem erre egy gombatisztító "fogkefét") dörzsölöm le a földet, koszt. Nagyon nagy sár esetén a bevizezett kezemmel simítom le a sarat a gombáról. (hozzáteszem, iszonyú sártengert még sosem találtam egy gombán sem:-)))
Egy szó, mint száz, a szárról való levágás után a gombát elég átnézni, maximum kicsit lesöpörgetni és már lehet is belőle mindenféle finomságot készíteni.

Reggelire: Laskás rántotta
Hozzávalók 2 személyre:
15 dkg laskagomba
1 fej vöröshagyma
1 tv paprika
2 csík baconszalonna
só, bors
olaj
6 tojás

A vöröshagymát megpucolom és apróra vágom, majd a paprikával is ugyanezt teszem. A laskagombát levágom a száráról és vékony csíkokra vágom, akárcsak a baconszalonnát.
Kevés olajon kicsit megpirítom a szalonnát, aztán rádobom a hagymát és a paprikát és hagyom üvegesre párolódni. Majd hozzáadom a laskagombát, amit közepes lángon szép aranybarnára pirítok. Amikor már pirul a gomba, egy edényben felverem a 6 tojást (amit előtte alaposan lemostam!), ízlés szerint sózom, borsozom és a hagymás-szalonnás laskához öntöm, majd kevergetve a megfelelő állagúra sütöm. (mi kicsit nyálkásan szeretjük a rántottát, de nyugodtan meg lehet sütni egészen szárazra is.)

Előételnek: Laskás kosárka
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
15 dkg laskagomba
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
20 gramm vaj

bors
olaj

A levelestésztát (én előre kinyújtottat szoktam venni) 6 egyenlő kockára vágom és belenyomkodom a muffinsütő mélyedéseibe. (6 darabos muffinsütőm van), majd 200 fokos sütőben szép aranybarnára sütöm. Amikor kész, azt fogjuk látni, hogy a közepe ki fog kicsit emelkedni a sütőformából, ezért evőkanállal ügyesen visszanyomkodom a közepét, így kosárkákat veszek ki a muffinformából.
Ebbe a kosárkába készítem el a laskás tölteléket.
A laskagombát ismét vékony csíkokra vágom és kevés olajon elkezdem pirítani a hagymával együtt. Sózom, borsozom, kevés kakukkfüvet is szórok rá. Amikor szép aranybarna lesz a gomba, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, majd a vajat. Ha a vaj elolvad, felöntöm kb fél deci vízzel és hagyom, hogy szép szaftja legyen. Ezt a szaftos finomságot töltöm bele a már kész levelestészta-kosárkákba és még melegen tálalom.

(egyik nap majd megosztom a csirkemájas kosárkák titkát is:-)))

Leves: Tejszínes laskagomba-leves kéksajttal és pirított kenyérkockákkal
Hozzávalók:
30 deka laskagomba
5 dl főzőtejszín
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
7 dl zöldség alaplé
só, bors
kéksajt
olivaolaj, rozmaringág, 2 pucolatlan gerezd fokhagyma
4 szelet kenyér kockára vágva

A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágom és kevés olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a csíkokra vágott laskagombát és szépen megpirítom. Rászórok 1 evőkanál lisztet, gyorsan összekeverem és lassan felöntöm a zöldség alaplével, de közben folyamatosan keverem, hogy ne csomósodjon be. Majd hozzáadom a tejszínt is és ha kell még, ízlés szerint sózom, borsozom és hagyom felrottyanni.
Közben serpenyőben olivaolajat melegítek, amibe beleteszek 1 ág rozmaringot és 2 pucolatlan fokhagymát. Amikor már sercegnek az olajban a növények, kiveszem őket (hiszen ezek csak istenien megfűszerezték, megízesítették az olajat) és beleszórom a kenyérkockákat, amiket gyors mozdulatokkal átforgatok az olajban, hogy minden oldalukat érje ez a finomság. AZtán már csak várni kell, hogy jó ropogósra piruljon a kenyér.
Tálaláskor a levesbe ízlés szerint kevés kéksajtot morzsolok (aki nem szereti, kihagyhatja) és a leves tetejére pirított kenyérkockákat szórok.

Ebédre: Rántott laskagomba
Hozzávalók:
60 deka laskagomba
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa


A laskagombákat levágom a szárukról (most nem kell hagyni neki egy keveset sem. ilyenkor érdemes elrakni a szárat pl a másnapi laskás rántottához), alaposan megtisztogatom, majd először lisztbe forgatom, majd következik a tojás és végén  a jó öreg zsemlemorzsa.
Forró olajban kisütöm és az olajból kiszedve még forrón sózom.
Én szoktam hozzá készíteni mártást, ami tejföl, majonéz, metélőhagyma, só és bors keveréke ízlés szerint.
Isteni ebbe mártogatni a rántott gombát!

Ebédre:Laskapörkölt
Hozzávalók:
1 kg laskagomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 TV paprika
só, bors
pirospaprika
kakukkfű
tejföl
liszt

A hagymából , paradicsomból és paprikából pörköltalapot készítek, azaz apróra vágom mindegyiket és kevés olajon megfonnyasztom. Majd teszek hozzá 1 teáskanál pirospaprikát és beleöntöm a csíkokra vagy kockákra vágott laskagombát (ízlés szerint lehet nagyobb darabokra vagy kisebb csíkokra/kockákra vágni).
Aztán felöntöm 2 dl vízzel, meghintem kakukkfűvel, sózom, borsozom és fedő alatt megpárolom. Amikor a gomba megpuhult (kb 20-30 perc), hozzáadom az előzőleg tálkában elkevert 2 dl tejföl+1 evőkanál liszt keverékét és besűrítem. Ha túl sűrű lett, kevés vizet még hozzá lehet adni (maga a gomba is lead egy csomó vizet, de ha nem friss, kevesebb a folyadékleadása, ezért több vizet kell  hozzáadnunk.
Nokedlival vagy tésztával tálalom.


Ebédre:Laskás-cukkinis lasagne
Hozzávalók:
300 gramm darált hús
150 gramm kockabacon
15 dkg laskagomba
1 közepes cukkini
lasagne lapok
5 dl főzőtejszín
2 dl tej
só, bors
bazsalikom
liszt
20 dkg trappista sajt
10 dkg mozzarella sajt

A kockabacont kevés olajon megpirítom, majd hozzáadom a darált húst és azt is hozzápirítom. Amikor már puhul a hús, hozzádom a csíkokra vágott laskát és az apró kockára vágott cukkinit, majd együtt párolom/pirítom az egészet.
Közben egy tálba öntöm a tejszínt és a tejet, csomómentesen elkeverek benne 1 púpozott evőkanál lisztet, sózom, borsozom.
Amikor a cukkinis,laskás darált hús megpirult, rászórok 5 apróra vágott bazsalikomlevelet, majd felöntöm a tejszínes-lisztes szósszal, besűrítem és a végén hozzáöntöm a 10 deka reszelt mozzarellát is.
Egy tepsi aljára öntök keveset a húsos-laskás szószból, aztán ráteszek pár lasagne-lapot, majd megint szósz, újra lasagne lapok következnek és ezt addig folytatom, amíg el nem fogy a szósz és a lasagne lap. A tetejére szószt öntök és vastagon beborítom reszelt trappistával, majd sütőben 30 perc alatt készre sütöm.

Ebédre: Laskagombás penne
Hozzávalók 4 személyre:
500 gramm penne tészta
30 dkg laskagomba
20 dkg kockabacon/5 csík szardella apróra vágva
5-6 kanál paradicsompüré
parmezán sajt
olívaolaj
só,bors

Ezt a pennét kétféle módon is el lehet készíteni. Aki nem szereti a baconszalonnát, annak a szardellás verziót ajánlom és persze fordítva: szardella-utálók kockabaconnal készítsék ezt az egyszerű tésztaételt.
A bacont/szardellát kevés olívaolajon megpirítom, majd hozzáadom a laskagombát és szép aranybarnára pirítom azt is. Majd hozzászedek 5-6 kanál paradicsompürét, ha kell még sózom kicsit és jól megborsozom.
Közben a penne tésztát kifőzöm és ha kész, beleforgatom a paradicsomos-laskás szószba. Tálaláskor késsel parmezánforgácsot faragok rá.
(gazdagíthatom a szószt, ha adok hozzá 20 deka darált húst is és azt is jól megpirítom a laskagombával együtt.)

Egyébként a laskagombát kiválóan lehet alkalmazni a gombás pirítósnál (januári bejegyzések között találjátok)- csiperkegomba helyett is!

Remélem jó sok tippet kaptatok és most irány a gombaárus!:-)

4 megjegyzés:

  1. Étvágy gerjeszt receptek.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Marka!

    Ezen kicsit meglepődtem, mert a vargányát és a csiperkét biztos nem lehet keresztezni, gombaszakértő ismerősöm is megerősítette. Ez is gomba, meg az is gomba, de semmi közük egymáshoz, az egyik lemezes, a másik meg szivacsos termőrétegű. (kutyát sem lehet pároztatni a macskával, hiába emlős állat mindkettő) Dr. Bálint Györgynek is van egy idevágó cikke: http://www.balintgazda.hu/kertesz/gentischer/mitol-mas-a-barna-csiperke.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Miranda Charlotte! Köszönöm szépen az információt, nekmem ezt a piacon mondta egy gombaárus, szóval az infó kb ennyire hiteles. De most már legalább tudom, hogy csak fel akart vágni :)))

      Törlés
    2. Igen, sajnos az árusok beszélnek össze-vissza mindenfélét, ezt sajnos én is tapasztalom. És nagyon jók a receptek, csak így tovább! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...