2013. február 21.

Kecskesajtos-céklás rizottó

Lassan már sportot űzök abból, hogy minél többféle rizottót készítsek. És persze minél különlegesebbeket és finomabbakat. Ez a mai ötlet igen egyszerűen jött: volt a kamrámban még 1, azaz egyetlen darab cékla, amit nem akartam átadni a fonnyadásnak. Viszont egy kis céklából elég kevés dolgot lehet készíteni, amivel 1 férfiembert, 2 férfipalántát és jómagamat jól lehet lakatni. Ezért gondoltam, valami kecskesajtos finomság lesz belőle. És naná, hogy rizottó!
Higgyétek el, a színe és a furcsasága ellenére fantasztikus kombináció, nagyon ízletes volt ez a rizottó is, így bátran ajánlom Nektek!

Hozzávalók:
4 nagy marék rizottó rizs
1 liter húsleves alaplé
30 gramm vaj a sofrittohoz
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
50 gramm vaj a pihentetéshez
5 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
1 fej cékla lereszelve
negyed citrom leve
1 teáskanál cukor
kecske krémsajt ízlés szerint

Elsőként a céklát meghámoztam és nagylukú reszelőn lereszeltem. Majd egy kis lábasba tettem, rácsorgattam negyed citrom levét és 1 teáskanál cukorral valamint 1 csipet sóval ízesítettem, majd lassú tűzön kb 10 percig pároltam, hogy még roppanósan friss maradjon.
Majd lezártam alatta a gázt és félretettem.

A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam, és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb 10 perc alatt puhára pároltam (de semmiképpen nem pirítottam).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adtam a rizst,  amit nagy lángon szépen megkapattam, amíg a rizsszemek elkezdtek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre vettem a lángot, hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott húsleves alaplevet merőkanalanként adagoltam a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergettem, masszíroztam a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
Kb 20 perc alatt "al dente" lett (azaz a rizs kicsit roppanós maradt), ekkor elzártam alatta a gázt és hozzáadtam az 50 gramm vajat és a kevés parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagytam olvadni, végül, a fedőt levéve a rizottóról, alaposan összekevertem.
Tálaláskor rákanalaztam pár evőkanál céklát, finoman átkevergettem, majd kecskesajttal megszórva tettem az éhes férfinép elé!

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...