2012. június 27.

Csevapcsicsa - a szlovén út emlékére

Hétvégén párommal elutaztunk KETTESBEN (végrevégrevégre!) Szlovéniába, rövidke 3 napra. Nem akarlak a részletekkel untatni Titeket, minden esetre fantasztikusan éreztük magunkat, lenyűgöző hegyekkel, völgyekkel, kristálytiszta folyókkal, mélységes szurdokokkal és grandiózus vízesésekkel tarkított hétvége volt ez.
És ha már Szlovénia, akkor itt is dúl a csevap-mánia: minden étterem étlapján rá lehetett lelni a balkáni csemegére.
Az ember mindig olyan áhítattal emlegeti a horvát nyaralásai alatt kóstolt csevapot, amit sehol máshol nem lehet olyan jó ízűen enni!
A szlovén csevap is isteni és gondoltam, megosztom veletek a lokálpatriótáktól megszerzett, igen bonyolult receptet:

Hozzávalók 10 csinos csevaphoz:
30 dkg kétszer darált sertéshús (minél zsírosabb, annál szaftosabb lesz a csevapunk!)
20 dkg kétszer darált marhahús (szintén a zsírosabb fajtából)
késhegynyi szódabikarbóna

bors
1 gerezd finomra zúzott fokhagyma

A húsokat érdemes a hentessel ledaráltatni, de ha nincs ilyen jó fej, "mindenre kapható" hentesünk, akkor otthon daráljuk le kétszer tisztességesen, mert sokkal finomabb lesz a kész húsrolád.
Aztán megpucolom a fokhagymát, nagyon-nagyon apróra felvágom, vagy fokhagymanyomóval pépesre zúzom.
A kétféle húst alaposan összegyúrom (ne kényeskedjünk, kézzel essünk neki a darált húsnak, közben tetszés szerint odaképzelhetjük a régi ellenséget, és kiadhatjuk minden dühünket a húsok egyneműsítésében) Ha a húsok összekeveredtek, hozzá lehet adni a zúzott fokhagymát, majd a késhegynyi szódabikarbónát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk!

Elvileg az autentikus csevapcsicsa girllrácson készül, de ha nincs, akkor megteszi egy grillserpenyő is, amiben most én készítettem. Kis rudacskákat gyúrtam és kevés olajon kisütöttem. És higyjétek el, ugyanolyan finom lett, mint az eredeti, grillrácsos társa!

Sózott hagymaszeleteket, ajvárt és kenyeret adtam hozzá, no és előkerült az anyósom által házi készítésű vegyes káposzta-uborka saláta is!

Egyszerű, de nagyszerű nyári kerti étel, grillpartik kihagyhatatlan kelléke!
Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...