2012. május 31.

Töltött cukkini

Nagy kedvencemet osztom meg veletek, annyira nagy kedvencet, hogy volt idő, amikor minden héten csináltam töltött cukkinit. (sőt, mindenbe cukkinit tettem:levesekbe, rántottába, lecsóba, rizsbe)
Érdekes, mert az első próbálkozásom rettenetesre sikerült, nem sült át a cukkini, szinte nyersen ropogott a számban, valahogy nagyon nem értek össze az ízek. Aztán évek hosszú kísérletezése adta ezt a végeredményt.

Hozzávalók 4 személyre:
4 közepes cukkini (én nem szeretem a tölteni valót, mert hatalmas, nehezen kezelhető és a belsejét ki kell dobni. Szerintem sokkal zsengébb a közepes, ráadásul hamarabb  is megsül)
500 gramm darált pulykahús (de lehet csirke vagy sertés is)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 egész paradicsom
8-10 friss bazsalikomlevél
1 csomag (azt hiszem 125 gramm) gyorsrizs (lehet érte kövezni:-)))
só, bors, pirospaprika
150 gramm reszelt mozzarella
200 gramm reszelt trappista

Elsőként a cukkiniket alaposan megmostam és kiskanállal kikapartam a belsejüket, úgy, hogy a cukkinik fala kb fél centis legyen mindenhol. Mivel zsenge cukkiniről van szó, a magjai is picik, puhák és ehetőek, így a kikapart belsőt félretettem egy mélytányérba.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítottam, majd hozzáadtam a fokhagymát és a darált húst. Alaposan megpirítottam, majd sóztam , borsoztam ízlés szerint. Aztán hozzáadtam a kikapart cukkinibelsőt, hozzátépkedtem a bazsalikomleveleket, belevágtam 2 egész paradicsomot és hagytam alaposan összefőni (ha nagyon elfőli  a levét, kevés vízzel lehet pótolni). A végén kiskanálnyi pirospaprikával színeztem.

Közben az előfőzött gyorsrizst annak rendje és módja - de legfőképpen használati utasítása - szerint megfőztem és a végén a már kész darált húsos finomsághoz adtam. Összekevertem, kicsit még sóztam és hagytam kihűlni. Amikor már langyos volt, belekevertem a lereszelt mozzarellát és ezzel a töltelékkel szedtem tele mindegyik cukkini-hajócskát. A tetejére reszelt trappistát tettem és 180 fokos sütőben kb 40-50 perc alatt készre sütöttem.
Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...