2012. március 29.

Omlós báránycomb húsvétra

Imádom a bárányhúst (és persze a birkát is), ezért kitaláltam pár éve, hogy báránycombot fogok készíteni. Ismét Jamie nagymestert hívtam segítségül és remekül bevált a receptje. Persze kicsit változtattam rajta, Markásítottam, hogy a saját ízlésemnek megfelelő legyen, de egy biztos: a husi omlós, szaftos, illatos, egyszóval isteni lett!
A legfontosabb maga a báránycomb! Nagyon fontos, hogy tényleg zsenge kis bárányka finom porhanyós húsa legyen, különben hiába pároljuk-sütjük órákon át, rágós valami lesz az asztalon és az ünnep máris rémálommá változik. (őszintén szólva azt javaslom, hogy legyen "B" terv is a hűtőben, pl egy szép sonka, mert ha nem sikerül a bárány, akkor muszáj valamit helyette az asztalra tenni)
Én ezért is készítek mézes sonkát, cipóban sült csülköt és báránycombot is: valamelyik csak összejön tutira:-) Ha meg mindegyik, akkor örülünk, hiszen nagy a család, kilencen csak elfogyasztjuk mindet!
A báránycombot érdemes 1-2 nappal a készítés előtt megvenni és jól bepácolni. A finom páctól élénkebb lesz az íze és porhanyósabb is. Aki fél, hogy fura szaga, vagy íze lesz, mert mégiscsak bárányról van szó, az ne aggódjon, nem fog semmi furát tapasztalni, sőt!
Ha jól sikerült, minden húsvétkor ezt fogja kérni a család!

Hozzávalók:
egy kb másfél kilós báránycomb
rozmaring
oregano
kakukkfű
1 fej fokhagyma
1 csomag baconszalonna
1 citrom
só, bors
4 szardellafilé
1 üveg vörösbor
olivaolaj

A báránycombot alaposan megmosom, majd letörölgetem. Aztán egy éles késsel a csontja mellett készítek jó mély bevágásokat, amit kicsit tágítok is a késsel, hogy jó sok finomságot tudjak beletömködni. Tulajdonképpen majdnem körbevágom a csont mentén, de azért hagyok pár kapaszkodót a husinak:)
Aztán a húsba is szúrok jópár lukat, amikbe később beledugdosom a fűszereket.
A friss fűszereket (rozmaring, kakukkfű, oregano) egy késsel összeaprítom és lelocsolom kevés olivaolajjal.
Aztán megpucolom a fokhagymát és felvágom kb 2 centis darabokra a baconcsíkokat és a szardellafiléket.
És most következik  a koszos meló!
MIndegyik lukba tömködök egy keveset a fűszermixből, aztán rátolok 1 gerezd fokhagymát és a végén még mellé tömöm a bacont és a szardellát. A csont melletti nagy és mély mélyedést is teletömöm ezekkel a finomságokkal, sőt, oda még akár pár szem félbevágott olivabogyót is tehetek, nagyon jól harmonizál a báránnyal. Aztán a bárányt alaposan megkenegetem olivaolajjal, besózom és borsozom és beleteszem egy tepsibe. Egy fél citrom levét rálocsolom, aztán, ha kell még, kevés olivaolajjal megspriccelhetem. Ezután letakarom fóliával és legalább 1 napra hűtőbe teszem.
Másnap pucolok zöldségeket (krumpli, csicsóka, répa, zeller, édeskömény gumója, póréhagyma, kelbimbó), majd előveszem a báránycombot, kiveszem a tepsiből és a tepsi aljára a zöldségeket fektetem. Megsózom, borsozom, olivaolajjal meglocsolom és a kezemmel jól összekeverem. Lehet hozzátenni pár szelet baconszalonnát is, sütés közben szépen összesül a zöldségekkel.
Aztán erre a kiváló zöldségágyra visszafektetem a báránycombot (amit körbe lehet venni rozmaringággal és jól rákötözni), kevés vizet öntök alá (kb 1 decit), szorosan letakarom alufóliával és 200 fokos sütőben 1 órán át párolom.
1 óra elteltével leveszem róla a a fóliát, meglocsolom kevés vörösborral és visszatolom a 200 fokos sütőbe. Újabb fél óra elteltével ismét meglocsolom kis vörösborral és újabb fél órára visszatolom a sütőbe.
Ha ezután még mindig rágós a hús, akkor addig ismételjük ezt a fél órás vörösboros locsolgatást, amíg a husi puha, omlós, szaftos nem lesz.
Ha a comb készen van, félreteszem egy nagy tálra pihenni (szeletelés előtt legalább negyed órát pihenjen), a zöldségeket pedig megpirítom a sütőben. Ha kevés alatta a szaft, akkr kevés vízzel vagy vörösborral lehet higítani!

Lehet hozzá még plusz köretet készíteni, de legfinomabb ezekkel a husi alatt párolódott zöldségekkel, amik magukba szívták a hús és a bor isteni zamatát.


Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...