2012. március 14.

Kosárka variációk

A laskagomba kapcsán előkerült a leveles tésztából készített kosárka, amit nagyon szeretek készíteni, hiszen a töltelék fajtája csak képzelőerő kérdése:-)
Párom imádja a csirkemájat, így természetes volt, hogy ha csinálok gombás kosárkát, akkor készítek mellé májas kosárkát is. Kosárkába illik még a zöldséges illetve a krumplis töltelék is.
És mivel a leveles tészta semleges ízű, szuper édességeket is lehet a kosárkákból csinálni: vaníliapudingos-epres a nagy kedvenc, de meg lehet tölteni isteni trüffelkrémmel (recept a trüffelkrémes bejegyzésemnél) és a tetejére felkerülhet a tejszínhab, vagy túrókrémet meggyszósszal leönteni és manduladarabkákkal megszórni:-)

Íme pár recept, amit megosztok veletek, aztán persze lehet otthon kísérletezni a kedvenc ízekkel!
Kosárkáidnak ismét csak a fantáziád szab határt.

Csirkemájas kosárka:
Hozzávalók:
fél kiló csirkemáj
1 fej vöröshagyma
só, bors
kakukkfű
2 gerezd fokhagyma

A vöröshagymát apróra vágom és kevés olajon megpárolom, majd hozzáadom a szintén apróra vágott fokhagymát, kevés ideig hagyom azt is párolódni. Mielőtt a fokhagyma elkezdene zöldülni (és keseredni), hozzáöntöm a vékony csíkokra felvágott csirkemájat és közepes lángon, folyamatos keverés mellett megpirítom. Vigyázni kell, hogy ne piruljon meg nagyon (ne kezdjen el keményedni a külseje). Közben persze borsozom és kakukkfűvel fűszerezem!
Ha kész a máj (villával kettévágok egy csíkot és ha belül nem véres, akkor már jó), akkor elzárom alatta a lángot, várok 1-2 percet, hogy pihenjen a szaftban, majd alaposan megsózom. Azért szabad csak a végén sózni, mert ha a sütés elején sót kap a máj, akkor nagyon keményre sül, rágós rettenet lesz belőle!
A kész májas tölteléket a már kisült kosárkákba töltöm és tálalom.

Zöldséges kosárka, ahogy én szeretem
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 cukkini apró kockákra vágva
1 kaliforniai paprika apróra vágva
1/2 padlizsán megpucolva és apró kockára vágva
kukorica
2 kanál paradicsompüré


A vöröshagymát megpárolom a fokhagymával, majd hozzáadom a padlizsánt és addig párolom alacsony lángon, amíg a padlizsánkockák szinte szét nem olvadnak, krémesek nem lesznek. Közben egy másik serpenyőben a cukkinikockákat és a kaliforniai paprikát megpirítom  (csak pár percig szoktam pirítani, hogy a ropogós, friss jellege megmaradjon a paprikának és a cukkininek is.)
Aztán a padlizsános krémet összeforgatom a cukkinivel és a paprikával, majd kukoricát öntök hozzá (ízlés szerint) és rákanalazok 2 kanál paradicsompürét, majd ha szükséges, utánasózok. Magas lángon gyorsan átpirítom az egészet, igazából csak átmelegítem és már töltöm is bele a kosárkákba.
Így magában is nagyon finom, de lehet fokozni az élvezetet: megszórom a már megtöltött kosárkákat reszelt mozzarellával és pár percre sütőbe tolom, amíg a sajt megolvad a kosárkák tetején.

Krumplis kosárka
Hozzávalók:
3 fej krumpli
1 fej vöröshagyma
50 gramm vaj
kevés tejszín
10 deka reszelt trappistasajt
1 evőkanál tejföl
só, bors

A krumplikat megpucolom, kockára vágom és annyi vízben, ami ellepi, puhára főzöm.
Közben serpenyőben kevés olajon megpirítom a kockára vágott hagymát, majd hozzáöntöm a megfőtt krumplit és krumplinyomóval vagy villával durván összetöröm.
Aztán a még forró krumplihoz keverem a vajat, majd, ha elolvadt, jöhet hozzá a só, tejföl, tejszín és a reszelt sajt nagy része. Egy keveset tartsunk meg a végén a díszítéshez.
A lényeg, hogy a végén egy laza állagú krumplipürét kapok, amit a kosárkákba töltök, tetejüket sajttal szórom és tálalom.


Vaníliapudingos-epres kosárka
Hozzávalók:
1 csomag vaníliapuding
fél liter tej
cukor
eper

Ennél egyszerűbb édesség szinte nem is létezik. Megfőzöm a pudingot a hátoldalon leírtak szerint, majd a kosárkákba töltöm a  már langyosra hűlt pudingot és eperdarabokkal díszítem! A tetejére tjszínhab is kerülhet!
És ami szuper benne: bármilyen ízű pudingot variálhatsz bármilyen gyümölccsel! Ismét csak fantázia kérdése!

Túrókrémes-meggyszószos kosárka
Hozzávalók:
fél kiló túró
200 ml tejszínhabnak való tejszín
porcukor
magozott meggy
étkezési keményítő
kristálycukor
víz

A túrót alaposan összetöröm, hozzákeverek ízlés szerint porcukrot és a kemény habbá vert tejszínt is.
Aztán elkészítem a meggyszószt is, azaz a magozott meggyet lábasban kevés vízzel felfőzöm, majd hozzáöntöm az előzőleg kevés vízzel elkevert 1 evőkanál étkezési keméynítőt és sűrű meggyszószt főzök belőle.
A túrókrémet a kosárkába töltöm és a tetejére meggyszószt öntök.

Remélem jó kis tippeket adtam, sok örömet a kosárkákhoz!:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...