2012. február 28.

Rakott csirkemell - a szavazás győztese

Ezt az ételt azért imádom, mert nagyon egyszerű, gyors és isteni finom. Na, és persze nem utolsó sorban szabadon variálható ízlés szerint, akárcsak a rakott krumpli:-)

A csirkemell alapból nem tartozik a kedvenceim közé, mivel elég száraz hús. Jobban szeretem a combot, a szárnyat, a sült csirkefarhátról már ne is beszéljünk:-)
De szerintem a csirkemell az a húsdarab, amit a legsokoldalúbban lehet feldolgozni.
Íme egy recept, amitől szaftosabb lesz.

Hozzávalók:
1 kg csirkemell
2 fej vöröshagyma kockára vágva
6 gerezd fokhagyma karikára vágva
liszt
só, bors
sonka
baconszalonna
200 gramm gomba szeletekre vágva
1 nagy doboz tejföl
1 tojás
rengeteg sajt

Első lépésként a felszeletelt gombát kevés olajon egy serpenyőben megpirítom, hogy elveszítse a levét és ne a tűzálló tálba folyassa. Amikor a gombaszeletek szép arany színűek, kiveszem őket egy tányérra.
A csirkemellet megmosom, megtisztítom a hártyás, zsíros részektől, és kb féltenyérnyi érmékre vágom. Figyelek arra, hogy ferdén (srégen) szeleteljem, egyrészt a rostok miatt, másrészt, mert nem szeretem, ha az érmék 1 ujjnyinál vastagabbak. Majd sózom, borsozom és megforgatom lisztben. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom mindenkét oldalát, majd az olajból kivéve még forrón megforgatom egy tál reszelt sajtban és félreteszem. (azért fontos az előpirítás, mert így később a sütőben nem engedi ki annyira a levét és szaftosabb marad a hús)
Előveszek egy tűzálló tálat és elkezdem rétegezni a finomságokat. A tál aljára teszek annyi csirkemell érmét, ami befedi,kicsit sózom, majd jön egy réteg sonka, 1 réteg hagyma, 1 réteg baconszalonna, és a gomba 1/3-a, erre kenem az 1 egész tojással és a karikára vágott fokhagymával összekevert tejföl 1/3-át és megszórom sajttal.
TIPP: a tejfölbe bele lehet keverni még apróra vágott metélőhagymát, póréhagymát is.
Aztán megint csirkemell, sonka, hagyma, bacon, gomba, tejföl és sajt , majd az utolsó réteg ezekből (nekem akkora a tepsim, hogy 3 réteg jön ki belőle.
A legfelső rétegre rákenem a maradék tejfölt és bőségesen megszórom sajttal.
Betolom a sütőbe és kb 40 perc alatt kész is. Folyamatosan figyelni kell, nehogy megégjen a teteje.

Aki szereti a zöldségeket, a sonka-bacon párosítás helyett közé csempészhet kukoricát, brokkolit, karfiolt, cukkinit is. Én kukoricával és cukkinivel próbáltam: az eredmény isteni! (a cukkinit érdemes előtte kicsit átpirítani serpenyőn!)

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...